Pagina's

18 januari 2014

Eetschema: 6 - 8 maanden

Vanaf het moment dat je kindje geboren word beland je in een bepaald ritme en schema. Zeker wat eten betreft, want een pasgeboren baby drinkt om de 3 uur. Tot zeker 6 maanden krijgt je baby vooral melkflesjes, je begint met 8 flesjes om de 3 uur en bouwt langzaam af naar uiteindelijk 4 flesjes om de 4 uur. En met 4 maanden ongeveer begin je ook met bijvoeding; een fruithapje bijvoorbeeld. Om je baby te laten wennen aan het happen van een lepeltje.
Pas met een maand of 6 valt er nog 1 fles van de 4 weg en die ga je vervangen voor een beetje water of thee met een boterhammetje, en komt er 's avonds een warme maaltijd bij. Ik vond het echt heel erg wennen om van alleen maar flesjes over te gaan op echt voedsel. Wat een geknoei, alles zat eronder en vele vlekken waren niet goed meer uit kleertjes te wassen. En met de deur uitgaan vond ik het ook moeilijk, je kindje vast voedsel geven buiten de deur leek me erg ongemakkelijk... zeker omdat Nim er met zijn fruithapjes alleen al een hele kliederboel van maakte. Nu we ongeveer 3 á 4 maanden verder zijn begint het allemaal weer te wennen en hebben we een lekker eetschema waar Nim ook dik tevreden mee is. Hieronder zie je hoe zijn dag eruit ziet qua eetmomenten.

07:00 - 08:00 (tussen deze tijd word hij wakker, we laten hem lekker slapen tot 'ie zelf wakker word)
Papfles: 200ml water, 7 schepjes voeding en 2 eetlepels bambix rijstebloem.

08.30 - 09:00
Fruit: meestal een banaantje (ene keer geprakt andere keer in stukjes), maar hij lust ook graag kiwi, mango, peer, pruim en avocado in stukjes.

11:00 - 12:00 (tussen deze tijd word hij wakker van zijn ochtend slaapje, we laten hem lekker slapen tot 'ie zelf wakker word)
Lunch: 1 boterham met appelstroop/boter/smeerkaas of gewoon niets erop, en een flesje of tuitbeker met thee.

Tussendoortje
Soepstengel met soms nog wat thee.

15:00
Flesje: 180ml water, 6 schepjes voeding.

17:30 - 18:00 (tussen deze tijd is zijn eten vaak klaar)
Avondeten: vaak zelf gekookte Hollandse pot, als toetje wat yoghurt met eventueel wat fruit.

19:00
Flesje: (180ml water, 6 schepjes voeding)

Ik heb op verschillende fora gezocht naar moeders die de eetschema's van hun kleine postte, en merkte al gauw dat dit erg verschilt! Niet elke baby is hetzelfde en het is een beetje zoeken naar wat voor jullie goed werkt. Dit gaat hier prima, over niet al te lange tijd moet er nog een flesje vanaf dus ik ben benieuwt hoe dat gaat uitpakken want Nim is toch nog wel gek op zijn melkflesjes!
Wat betreft het eten dat we geven doen we het liefste alles zo vers mogelijk en geen potjes. We wisselen af tussen hem zelf stukken eten geven en hem uit te laten vinden hoe die dat op moet eten, tot grof prakken en hem van een lepeltje laten eten. Hij vind het beide prima, een smeerboel maakt hij er gewoon zoiezo van. Wat nog wel lastig is is variërend voedsel aanbieden, het komt vaak neer op aardappel met groente. Vlees gaan we binnenkort mee beginnen. Ik denk dat ik maar eens op zoek moet naar een leuk baby kookboek om wat meer te kunnen variëren qua avondmaaltijd. Tips zijn welkom!

2 opmerkingen:

  1. Het verschild idd heel erg per kind. Mijn dochtertje kreeg (krijgt) bv en haar eten via de Rapleymethode, ze eet dus de ene keer veel meer dan de andere keer. Zoete aardappel is hier favoriet, zowel gebakken als gekookt/gestoomd. Misschien ook een idee voor Nem (leuke naam!) en qua vlees: wij zijn begonnen met gehaktballetjes, is ze dol op!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De Rapley methode doen wij dus ook alleen niet elke keer. Ja zoete aardappel gaat hier ook goed! Dat krijgt hij eigenlijk al sinds we begonnen zijn met avondeten.
      Hij heet Nim ;), maar Nem is ook leuk ja haha.
      Thnx voor de tip! Dat is inderdaad een goed idee.

      Verwijderen